Toprak Sanayicileri Kooperatifi olarak il merkezimizde bulunan ve faaliyetini sürdüren tüm toprak sanayicilerinin iştiraki ile kümelenme modelinde çalışma yürütmekteyiz. Sanayicilerimizin fikir ve güç birliği temelinde bir arada durmasını simgeleyerek sektörde temsiliyet ve ortak hareket tarzının ilke edinerek çalışmalarımız sürmektedir.

1950’li yıllarda harman tuğlası üretimine dayanan sektör 1960’lardan sonra Kiremit – Tuğla üretimine başlamıştır Kooparatifçilik faaliyeti esaslarında oluşan yapımız bir kümelenme örneği olarak ortak mal- hizmet alımları ve teknik, sosyal, hukuki tüm destek hizmetleri üyelerimize verilmektedir. Kümelenme olgusunun 1990’lı yıllarda başladığı Amerika ve Avrupa düşünüldüğünde Toprak Sanayicileri Kooperatifi bu birleşimi 1950’li yıllarda gerçekleştirmiştir. Toprak Sanayicileri Kooperatifi 1950’li yıllarda başladığı sektörün güncel sorun ve taleplerine ortak akıl yolu ile çözüm bulma ilkesini devam ettirmektedir.

Bir diğer hizmet ortak laboratuvarımızdır. Buradaki amaç CE ve ISO belgeli ürünlerimizin sevkiyat aşamasından önce kontrollerinin yapılarak eksiklerinin tesbit edilip üyelerimize bildirilmesidir. Hammaddenin kalitedeki önemi aşikardır. Hammadde faaliyetlerinin kontrollü testleri yapılarak ve kayıt altına alınarak arşivlenmektedir.

Tanıtım, reklam, ar-ge, teknoloji transferi; yasal gerekliliklerin takip ve izahı ile yönetmelik, tasarı, kanun için lobi ve komisyon çalışmaları yapmak kooperatifimizin asli görevlerindendir. Bu faaliyetler için 4 kişiden oluşan yönetim kurulu ve 2 personel istihdam edilmektedir. Tüm üyelerimiz ile birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre, Laboratuvar, Ar-Ge, Mal ve hizmet alımları gibi sektörün tüm teşekküllerini kapsayan ihtiyaç ve zorunlulukları hep birlikte çözüme ulaştırmak hedeflenmektedir.

7 üye ile kurulan kooperatifimizin bugün üye sayısı 28 ,sektör çalışanı ise 2500 – 3000 kişi ile Çorum’un lokomotif sanayisi olmaya devam etmektedir. Bu istihdamın yanında diğer sanayi kolları (makine sanayi, nakliyat, akaryakıt… vb) ve meslek gruplarına iş olanağı sağlamaktadır.  Bu kişilerin aile nüfusları ve sektörün yan sanayi kolları ile ilişkileri göz önüne alındığında yaklaşık 25.000-30.000 kişiye geçim imkanı sağlamaktadır. Türkiye Kiremit üretiminin % 40 ,  Tuğla üretiminin %10 unu karşılanmaktadır.

 Hiç bir ithal girdisi olmadığı için ülkemizin en büyük sorunlarından birisi olan cari açığa büyük katma değer sağlayan sanayimiz, sadece Çorum’da sağladığı yüksek iş istihdamı ile en çok SGK pirimi ödeyen sektördür.